Bouwbedrijf Heijmans heeft in de eerste 4 maanden van dit jaar 234 woningen verkocht, waarvan 129 aan particulieren.
Dat is een forse verbetering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de woningverkoop bleef steken op 60 stuks. “De markt trekt aan”, stelde topman Bert van der Els donderdag in een tussentijds handelsbericht.
Heijmans meldde verder dat de omzet in het eerste kwartaal vrijwel gelijk was aan die in de eerste 3 maanden van 2013. Van der Els sprak dan ook nog van een overgangsjaar.
Het onderliggend operationeel resultaat staat onder druk in de eerste jaarhelft, maar zal in het tweede halfjaar naar verwachting positief zijn. De orderportefeuille nam in het eerste kwartaal “over de hele linie” met ruim 200 miljoen euro toe.
Prijsdruk woningverkopen
Hoewel de woningmarkt tekenen van herstel vertoont, is aan de prijsdruk volgens Heijmans nog geen einde gekomen.
Het aantal infrastructuurprojecten waar Heijmans aan werkt, was in het eerste kwartaal in lijn met dat van vorig jaar, maar de lopende projecten leverden minder op. De markt voor complexe bedrijfspanden was volgens de Brabantse bouwer stabiel.
Werkkapitaal onder druk
Door de relatief lage productie blijft het werkkapitaal ook dit jaar onder druk staan. Nieuwe boekhoudregels over de manier waarop samenwerkingsverbanden worden geconsolideerd, bieden wel enige verlichting.
De gerapporteerde omzet en ebit nemen iets af, maar dat geldt ook voor de nettoschuld. De solvabiliteit neemt daardoor met 2 procentpunt toe.
'Geen verrassingen bij Heijmans'
Volgens analist Michel Aupers van Rabobank strookt het handelsbericht met de algemene verwachtingen. Het grootste risico dat Heijmans volgens hem loopt, ligt in een verdere afname van de winstgevendheid bij de infradivisie.
Rabobank gaat nu voor dit jaar nog uit van een vlakke ebit-ontwikkeling ten opzichte van 2013. "Maar dat zou iets te optimistisch kunnen zijn'', aldus de marktvorser.
Heijmans verkocht tot en met april bijna vier keer zo veel huizen als in dezelfde periode in 2013. Volgens Tijs Hollestelle van ING toont die forse stijging niet alleen aan hoe ver de markt is weggezakt, maar ook dat het herstel "veel sneller kan gaan dan algemeen wordt aangenomen''.
De opleving in de bouwsector waar Heijmans van spreekt is volgens de analist "een opluchting na zoveel jaren van teruggang''.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl